A leggazdagabb nyugdíjas után most arra volt kíváncsi a penzcentrum.hu szerkesztősége, hogy hány éves a legidősebb és a legfiatalabb magyar nyugdíjas, és arra, hogy melyik korosztályban élnek a legtöbben.

Hazánkban jelenleg a legfiatalabb nyugdíjas 54 éves, míg a legidősebb 110 - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikáiból.

Legkevesebben egyébként a 100 év feletti nyugdíjasok vannak, de azért szép számmal képviseltetik magukat, összesen 472 fővel. A legfiatalabb nyugdíjasból, vagyis 54 évesből összesen 5 van és mindegyik nő.

null

Az ONYF statisztikáiból egyértelműen kiderül, hogy ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik (522 538 fő). Utánuk következnek a 71-75 éves nyugdíjasok, több mint 428 746 fővel. Így a 66-75 éves korosztály, együttesen 951 284 fővel a nyugdíjas társadalom közel felét teszi ki. Jól látszik az is, hogy 70 éves kor után a nyugdíjasok száma folyamatosan csökken, korosztályonként megközelítőleg százezer fővel.

Persze az összes korosztályban a nők vannak többségben. Ez pedig nem lehet véletlen, hiszen a nők korábban mehetnek nyugdíjba, és átlagosan tovább is élnek, mint a férfiak. A különbség pedig hatalmas, mert:

Az, hogy mikor mehetünk nyugdíjba több tényezőtől is függ, például: Magyarországon 2010-ben megemelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, (ez már csak az 1957 után születettekre vonatkozik) és az is befolyásolja, hogy a 2012-óta a nők 40 év szolgálati idő megszerzése után is nyugdíjba vonulhatnak.

A "nagymama nyugdíj program" kezdeményezés népszerűségét pedig jól mutatja, hogy ezt a lehetőséget eddig közel 140 ezer magyar nő használta ki.

Címkék: legidősebb, legfiatalabb, nyugdíj, gazdaság