Átlag feletti hét tonnás búzatermést takarítottak be tavaly ebben a somodori családi gazdaságban. Összesen ötszáz hektárt művelnek, aminek a fele a sajátjuk, másik felét az államtól bérlik. Az elmúlt uniós ciklusban is több programra pályáztak amivel jelentősen feljesztették a birtokot. Idén is szeretnék kihasználni a lehetőségeket.

Több tucat vállalkozó érdeklődött a megyei vállalkozói központ által szervezett előadáson, ahol érthetően beszéltek a ciklus pályázati lehetőségeiről és az újdonságkról. Így arról is, hogy a közbeszerzési törvény változtatása milyen hatásal van az uniós pályáztatási rendszerre. Eddig ugyanis nem kellett közbeszerzési eljárást lefolytatni a több 10 milliós összegű támogatásokhoz.

- Most pedig egy bizonyos összeg: 25 millió forint feletti támogatás esetében már vizsgálni kell a közbeszerzéis kötelezettséget. Ez már teljesen új alapokra helyezi a vállalkozásoknak az ezzel kapcsolatos tevékenységét - árulta el a Magyar Közbeszerzési és Eleketronikus Beszerzési Zrt. vezérigazgatója, Dr. Schablauer Péter.

A pályázóknak azonban nemcsak erre kell figyelniük, hanem a formai és tartalmi elvárásokra is. A vállalkozói központ tapasztalatai szerint ugyanis az is előfordult, az elmúlt uniós ciklusban, hogy a beadott pályázatok fele hibás volt, így elutasították azokat. Ezen szeretnének javítani, hiszen a cégek idéntől jelentős támogatáshoz juthatnak.

- Egyszerre lehetőség és egyszerre felelősség. Olyan hirtelen nagy mennyiségű pályázati lehetőség ömlik rá a szoktorra, ide értem az ipari, kereskedelmi szektort, illetve a mezőgazdaságot is, amivel gyorsan kell élni, mert valószínűleg a pályázati források lehívása sokkal gyorsabb ütemű lesz a következő néhány évben és én attól tartok, hogy 2018-ig 2019-ig akár a teljes forráskeret elfogyhat - tette hozzá a Somogy Megyei Vállalkozói Központ főigazgatója, Keresztes Péter.

Tavaly és idén a GINOP azaz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programra 1750 milliárd forint, a Vidékfejlesztési Programra pedig 800 millliárd forint áll rendelkezésre. A központ főigazgatója szerint akik nem pályáznak, versenyhátrányba kerülhetnek.

 

Címkék: pályázat, pénz, somogy, gazdaság