Ha elkészül, a kétszer két sávos gyorsforgalmi útról nem lehet majd könnyen lehajtani Gamás felé. Nem lesz ugyanis közvetlen kapcsolata a falunak az új úttal. A gamásiak Kaposvár irányába Mernyeszentmiklós közepénél tudják elérni az utat, észak felé pedig Somogybabod közepénél tudnak rámenni a gyorsforgalmira.

- Gamás egy zsáktelepülés, 60 év óta ígérik azt, hogy megszűnik a zsáktelepülés. Somogyvár-Gamás, illetve Gamás-bonnyapusztai, Kelet-nyugati átjárót megnyitják és ebből a szempontból lenne fontos, hogyha most már lenne egy átjárási lehetőség, vagy feljárási lehetőség - mondta Tóth Péter, Gamás polgármestere.

Nem csak Gamás lesz elzárva az új úttól. Kisbárapáti és Fiad légvonalban alig egy kilométerre van a 67-es úttól Igaz egy része erdészeti úton, rövidebb szakasza pedig földes úton. A két kistelepülés polgármesterei azt mondják, nagy szükségük lenne arra, hogy összeköttetésük legyen a 67-essel.

- Fiad minden nagyobb településtől 40 kilométer távolságban van. Ha erre az útra fel tudnánk valamilyen módon jutni, akkor Balatonlelle 20 kilométeren belül megközelíthető lenne. Ez mindjárt lerővidíteni a Balatonparta, vagy Kaposvárra az eljutási időt - tette hozzá Gyurik Attila, Fiad polgármestere.

Az új út tervezésének 1994 óta sokszor nekiálltak, de már korábban is szerettek volna kiépített járható utat a két zsáktelepülés felől nyugati irányba.

null

- Gyermekkoromban hallottam róla, hogy nagyon jó lenne, ha ez az út megépülne. Aztán volt, amikor egész közel éreztük magunkat ehhez, mert első helyen állt a kisbárapáti-jazvina összekötő út. Aztán ahogy múlt az idő valami csoda folytán mindig hátrébb kerültünk - válaszolta Kiss Jánosné, Kisbárapáti polgármestere.

A megyei fejlesztési biztos, Móring József Attila elmondta, több szakaszon a jelenlegi 67-es út mellett építik meg a kétszer két sávos gyorsforgalmi utat, így itt hat sáv lesz.

Hozzátette, nincs tervben a közvetlen kapcsolat, de a kormány elé terjesztik, hogy hazai forrásból készüljön el a Somogyvár-Vityapuszta-Gamás közötti átkötés, mintahogy a Fiad-kisbárapátiak is utat kapnak a 67-esig. A két utat pedig felüljáróval kötik össze.

Címkék: zsáktelepülések, építés, gazdaság