Az idei évben már nem 16, hanem egy százalékponttal kevesebb, 15 százalékos a személyijövedelemadó kulcsa. Az adónemhez kapcsolódó kedvezmények mértéke viszont nem csökkent. Csökkenhet ugyanakkor a bevalláshoz kapcsolódó papírmunka, feltéve, ha valaki az adóhatóság segítségét kéri. Ebben az esetben a NAV április 30-ig elkészít egy úgynevezett ajánlatot, vagyis az ügyfél jóváhagyására váró bevallást.

- Az adózóknak annyi feladatuk van, hogy ezt az ajánlatot összehasonlítsák a rendelkezésükre álló jövedelemigazolásokkal és amennyiben nem értenek egyet az ajánlat adataival, akkor a 1553-as NY nyomtatványt aláírásukkal ellátva, az adatokat módosítva május 20-ig visszaküldjék a NAV részére - mondta Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóság sajtóreferense.

Egy, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mai szakmai fórumon azt is megtudtuk, hogy az egyéni vállalkozók közül sokan, mit rontanak el a saját bevallásukban.

- Nagyon fontos, hogy a kifizető által levont adóelőleget ne az adózó által befizetendő sorba írjuk, mert ez azt eredményezni, hogy plusz fizetési kötelezettséget könyvelünk a számlára - tette hozzá Szántó Vilmosné, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóság

A személyijövedelemadó-bevallások esetében tehát hétfőig kell nyilatkozni arról, hogy kérjük-e az adóhatóság közreműködését. Február 25-e az szja-bevallás leadási határideje a többi között az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezett őstermelők számára.

Május 20-ig pedig a magánszemélyeknek is mindenképpen le kell tudniuk a bevallást, illetve eddig rendelkezhetnek majd adójuk 1+1 százalékánka a sorsáról.

Címkék: adóbevallás, határidő, NAV, gazdaság