Biztonságtechnikával foglalkozik az OptiCost Kft. Egyebek mellett ők építették ki a megyeszékhelyen működő, mára 155 kamerával felszerelt térfigyelő rendszert. Saját tőkéjük azonban nem volt elegendő a munkák elvégzéséhez, így a Magyar Nemzeti Bank 2 és fél százalékos növekedési hitelprogramját vették igénybe 10 millió forint értékben.

- Azért volt rá szükségünk , hogy a legutóbbi munkánkban azokat az eszközöket, amiket előre kellett megvásárolnunk és kifizetnünk a beszállítóknak, meg tudjuk tenni és el tudjuk vállalni ezt a feladatot egyáltalán, hiszen olyan pénzre, tőkére volt szükség, amit nem tudtunk volna egyedül bevállalni a növekedési hitel nélkül - mondta Nagyné Szaksz Gabriella, a cég gazdasági vezetője.

A jegybank növekedési hitelprogramja 2013-ban indult. 31 ezer vállalkozás mintegy 2 ezer milliárd forint kölcsönhöz jutott. A vállalkozói központ főigazgatója azt mondta, a banki hitelek viszik előre a vállalkozásokat. A kis és közepes cégek azonban kockázatosságuk miatt nehezen kaptak piaci kölcsönöket a bankoktól. A jegybank hiteléhez viszont könnyebben hozzájutnak.

- A somogyi vállalkozásoknak a jelentős része is tervez beruházásokat és az ő esetükben ez egy nagyon kedvező lehetőség. Azt tudni kell viszont, hogy kifejezetten a vállalkozás alapvető működéséhez kapcsolódó célokat lehet ebből megvalósítani - tette hozzá Keresztes Péter a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány főigazgatója.

A növekedési hitelprogramban idén 600 milliárd forint van. Fele 2 és fél százalékos kamatozású forinthitel, a másik felét pedig a devizabevétellel rendelkező vállalkozások vehetik fel egy százalékos állandó kamatozás mellett. Változás, hogy idéntől forgóeszköz beszerzésre már nem, de beruházásra, lizingre és földvásárlásra igénybe vehető. A nemzeti bank jövőre már megszünteti ezt a hitelprogramot. Pénzügyi szakértők szerint a piaci hitelezésre kell áttérni.

- Adott folyószámla, forgóeszközhitelt, akár olcsó faktorfinanszírozáshoz jutást is. De természetesen csak, akkor fog a gazdaság igazából úgy növekedni, ami a természetes folyamat, amikor a kereskedelmi bankrendszer teljes körűen áttér a piaci alapú finanszírozásra - válaszolta telefonos megkeresésünkre Aladics Sándor, az OTP Bank Zrt. igazgatója.

A Magyar Nemzeti Bank már meghirdette a Piaci Hitelprogramját, amelyben a kis és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek kamatának egy részét átvállallja. Ettől legalább tíz százalékos hitelállomány növekedést várnak a szakemberek.

Címkék: hitelprogram, növekedési, megszűnik, MNB, gazdaság