A janauár elején életbe lépett egyszerűsítéssel kapcsolatban a kaposvári tervezőirodákban furcsa dolgot tapasztaltak. Az építtetők úgy gondolták, mivel nem kell építési engedélyt kérni, bármilyen házat megcsináltathatnak.

- Ezt azonban teljesen félreértették, legalábbis úgy érzékeltük - mondja Borbás Gábor, építész. Volt, aki azt hitte, hogy mostantól eljött a kánaán és azt csinál, amit akar, de egyébként a törvény is, amit hoztak, az is erre enged következtetni.

Építész

Az új eljárással kapcsolatban az országos építészkamara januárban egy közleményben adott hangot félelmeinek, miszerint nem látták biztosítottnak az épített és természeti környezet védelmét, a szakmaiságot és a szakszerűséget.

Nem épülnek olyan létesítmények, amelyek a városképet, faluképet hátrányosan befolyásolhatják.

Lázár János ezt múlt héten mondta miután újabb egyeztetések folytak az építészkamarával. A kormány az ingatlan építési kedvet akarja felpörgetni azzal, hogy csökkenti a bürokráciát. A szigor azonban megmarad.

- A szabályok nem változnak az eredeti elképzeléshez képest. Nem lesz építési engedély. A tervezőnek bejelentési kötelezettsége van, két tervet összevonunk, az engedélyes tervet és a kiviteli tervet. Ebből lesz egy egyszerűsített kiviteli terv - mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség
fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A megyei építészkamara elnöke azt mondta, most már kidolgozottabb a kormány építésügyi szabályzata. A jövőben a tervező és a műszaki vezető lesz a felelős a teljes építkezésért.

Bánkuti Melitta a megyei építészkamara elnöke azt mondja, gyakorlatilag csak az eljárás egyszerűsődik, a tervek, tehát a kötelezően elkészítendő tervek tartalma nem változik továbbiakban sem, és ami még nagyon megnő az eljárás egyszerűsítésével, az a tervezői felelősség.

A változásokhoz tartozik, hogy a kormány a kamarával közösen egy új város és településképi törvényt készít és lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy megvédjék a számukra fontos épületeket.

Címkék: építészet, Lázár János, építkezés, ingatlan, gazdaság