A hal filézésének praktikáit is elleshetik a szakács tanulók a kereskedelmiben. Vannak, akik gyerekkori álmukat váltották valóra azzal, hogy szakácsnak tanulnak.

- Mindig is érdekelt a szakács szakma. Igazából volt egy lehetőség és úgy gondoltam, hogy megpróbálom. Alapból másfelé munkák felé vitt az élet, most viszont tanulok valami újat - mondta Mészárosné Törő Anikó.

null

A képzések kéthetente vannak, de ugyanzt tanulják mint a nappali képzésben résztvevők.

- Szétszórt a korosztály. A 20 évestől az 50 néhány évesig vannak. És két részre oszlik. Van aki szeretne ebben a szakmában elhelyezkedni és van olyan aki csak hobbiként próbálja elvégeznia a szakács szakmunkás vizsgát - tette hozzá Horváth Lajos, a Széchényi Kereskedelemi és Vendéglátóipari Szaközépiskolában oktató mesterszakács.

Cukrásztanoncokból sincs hiány. Szilvási Zsuzsannának bár már egyetemi végzettsége is van, mégis szeretne minél többet megtudni a cukrász szakmáról, akár dolgozna is az édességiparban.

null

- Érdekel is. Szerettem volna nemcsak hobby szinten hanem a szakmába jobban belelátni. JObban ezzel a szakmával megismerkedni. És a későbbiekben szerintem fogok is ezzel foglalkozni - válaszolta a hölgy.

A Kaposvári Szakképzési Centrum által szervezett felnött oktatásokra óriási az érdeklődés. Jeleneg több mint 610 tanuló vesz részt benne akik, az első vagy a második szakmájukat tanulják.

- Valóban igaz, két szakma megszerzése ingyenes. Támogatott, sőt még ösztöndíjat is tudunk adni a hiányszakmák esetében. A szakmában semmiféle megkötöttség nincs. Akár egyetemi vagy fősiskolai végzettséggel is lehet szakmát tanulni - mondta Meszes István, a Kaposvári Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

A legnépszerűbbek a vendéglátóipari illetve a műszaki szakmák. Az oktatók szerint az itt tanulók munakerőpiaci esélyei többszörösére nőnek, hiszen többségében hiányszakmákat tanulhatnak.

Címkék: képzés, felnőtt, diploma, szakma, Kaposvár, gazdaság