Szigethy Marianna, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei területi vezetője híradónknak elmondta: több száz somogyi pedagógus írta alá a közoktatási reformokat követelő petíciót, amelyet a miskolci Herman Ottó Gimnázium fogalmazott meg.

Ezt idáig majdnem 30 ezerren írták alá. A tanárok egyebek mellett azt szeretnék elérni, ha a kormány csökkentené a tananyag mennyiségét, illetve mérsékelné a kötelező tanulói óraszámokat is. Emellett az aláírók megszüntetnék az általános iskolákban a délután 4 óráig tartó kötelező ottlétet és eltörölnék a kötött munkaidőt is.

Béremelést akarnak

Demonstrációra, egészen pontosan munkabeszüntetésre készülnek a vasutasok is. Amennyiben nem sikerül a szakszervezeteik számára is megfelelő eredményt elérni a jelenleg is tartó bértárgyalásokon, úgy a Volán társaságok dolgozóihoz hasonlóan a vasúti alkalmazottak is sztájkolhatnak.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint ugyanis tarthatatlan, hogy a vasúti dolgozók reálkeresete az idei évben ne növekedjen, sőt, akár csökkenjen. A további tárgyalások sikertelensége esetén a szervezet minden jogszerű eszköz alkalmazására, így a közös sztrájk meghirdetésére is készen áll.

A szakszervezet 5 százalék alanyi jogú és 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, továbbá kiszámítható életpályamodellt és az egyes munkakörökben fellépő létszámhiány megoldását szeretné elérni.

Címkék: demonstráció, tüntetés, volán, tanár, gazdaság