A tervek szerint gép- és eszközbeszerzésre, telephelyfejlesztésre, illetve környezetbarát megoldások alkalmazására is lehet majd pályázni február 15-től. Ez a pályázati kiírás most elsősorban a kis és közepesvállalkozásoknak fog szólni.

- Lépjenek egyet előre a termelők, tehát ne csak az alapanyagot értékesítsék, hanem próbálják meg azt feldolgozni! Készítsenek belőle kompótot, lekvárt, valamilyen olyan terméket, ami valami pluszt ad hozzá, amivel nagyobb értéket tudnak előállítani és a piacon az a fajta nyereség, ami eddig számukra elérhetetlen volt, most náluk realizálódjon - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A pályázaton egyénileg és egymással összefogva is indulhatnak a termelők, illetve termelői csoportok. Somogyban néhány ötletről már most lehet tudni.

- Egy meggyfeldolgozó, egy gyümölcsmanipuláló - amiről már konkrétan tudunk - borászatok, egyéb élelmiszerfeldolgozók is majd épülnek, itt hús- és tejfeldolgozásban is vannak elképzelések - válaszolta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A szakpolitikusok szerint ez a pályázat nemcsak a vállalkozások versenyképességét növeli, de hasznára lehet a térségi foglalkoztatásnak is.

- Ennek a pályázati felhívásnak a legfonosabb célja, tehát azon túlmenően, hogy az élelmiszeripari vállalkozásokat, a mezőgazdasági vállalkozásokat segítse, az is, hogy a munkahelyteremtésben is egy húzóágazati szereplő legyen az, aki ezen a pályázaton sikeresen nyer, magyarán a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez is jelentősen hozzá fog járulni - tette hozzá Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az igényelhető támogatás mértéke régiónkban 50 százalékos. A pályázati vállalásokat két év alatt kell megvalósítani és legalább öt évig fenn is kell azokat tartani.

Címkék: 151 milliárd, támogatás, gazdaság