Az elmúlt egy évben jelentősen növekedtek a tej előállítási költségei és ezzel együtt csökkentek a felvásárlási árak. Az országot elárasztották az európai dömping árucikkek, amik az orosz kereskedelmi tilalom miatt ragadtak a termelőknél. A teljes piacot a túltermelés jellemezte.

- Rontotta a helyzetünket az, hogy Nyugat-Európában jeletős mértékű tejtermelés bővülés volt az elmúlt egy évben. Hollandia, példaként mondom novemberben 14 százalékban növelte tejtermelését, ami közel megfelel a magyar tejtermelés 50-70 százalékának - mondta Egyed László, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

A tej felvásárlási ára tavaly év elején még 90 forint felett volt, ez decemberre 77 forintra csökkent. Az előállítás költségei viszont 20-30 forinttal magasabbak.

null

Lázár János egy múlt heti kormány sajtótájékoztatón elmondta: a kormány foglalkozni fog a tejtermelők helyzetével. Az ágazat résztvevői már régóta állami szintű beavatkozást sürgetnek, mert egyébként leépülne a tejtermelés Magyarországon.

- Sokaknak van esélye arra, hogy ilyen tej fölvásárlási árak mellett föladja a gazdálkodást, föladja a szarvasmarha tenyésztést, a tej célú szarvasmarha tenyésztést. Ez Magyarország számára óriási veszteség lenne - tette hozzá a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Magyar Idők információi szerint a kormány a héten dönthet a tej áfa tartalmának csökkentésről. Eszerint, mint a sertések esetében is 27-ről 5 százalékra változna a forgalmi adó.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a boltok árain mennyire lenne érzékelhető az adómérséklés, mint ahogy azt sem, hogy pontosa mire vonatkozna az adócsökkentés. Szakemberek szerint az alapvető tejtermékere kellene azt alkalmazni.

Címkék: Magyar Idők, sertéshús, tej, csökkenés, áfa, ár, gazdaság