Egymást váltottak pénteken az autósok az egyik kaposvári benzinkúton. A héten ugyanis már másodszorra mérséklődött az üzemanyagok ára.

- Nyilván minden autós örül neki. Épp tegnap este gondolkodtam, amikor olvastam, hogy máig várni kell a tankolással, hogy nem is emlékszem, hogy ilyen háromszáztizen valahány forintos üzemanyagár lett volna, ez már elég régen volt - mondta Jakab József.

Rúzsa Ágnes havonta 100 ezer forintot költ üzemanyagra, ezért örül annak, hogy már hetek óta olcsóbban tankolhat.

- Nekem nagyon sokat számítana, ha csökkenne a benzinnek az ára, mert hát ez egy óriási költség mindenképpen a havi kiadásban - tette hozzá Rúzsa Ágnes.

null

A jelenlegi 318 forintos benzin valamint a 302 forintos gázolaj hamarosan átlépheti a 300 forintos határt. Szakemberek szerint pedig tartósan alacsonyak is maradnak az árak. Ennek oka, hogy a nyers kőolaj ára 2014 óta 70 százalékot esett.

- Alapvetően az a magyarázat a mostani alacsony áraknak, hogy a kőolaj világpiaci ára, a korábbi, előző egy két év 100 dollár feletti szintről jelenleg 30 dollár körüli árszintre csökkent, ez az alapvető mozgatóerő - válaszolta telefonos megkeresésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

A kutakon azonban ilyen mértékű áresést nem tapasztalni. A forint ugyanis jóval gyengébb fizetőeszköz a dollárhoz képest.

- Legjelentősebben az befolyásolja a hazai üzemanyagárakat, hogy a finomított termékeknek a dollárban mért ára hogyan változik, és ezért nagyon fontos, hogy a forint a dollárral szemben erősödik-e vagy gyengül. Mert hogyha gyengül, akkor olyan mértékben nem tudja azt a csökkenést lekövetni, mint ahogyan azt szeretnénk látni - tette hozzá Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu tulajdonosa.

Hozzáértők szerint vannak olyan típusú nyers olajak, amelyeknek a hordónkénti ára 10 dollárra is lecsökkenhet, ez pedig újabb ármérsékléshez vezethet majd a kutakon. Ha pedig a forint is erősödik a dollárhoz képest, akkor akár 250 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag.

Címkék: üzemanyag, változás, ár, tartós, csökkenés, gazdaság