Egy 5 méter átmérőjű szerkezet a Lakics Gépgyártó Kft. legújabb terméke, melyet tengeri hajók meghajtására használnak. A technológia iránt akkora az érdeklődés, hogy szó szerint várólista alakult ki. Megrendeléseik zömét Németországba, Ausztriába, Hollandiába szállítják. A jelenleg 250 főt foglalkoztató üzem a jövőben újabb beruházásokba fogna és a létszámot is bővítenék.

null

- Az első félévre már megvannak a megrendeléseink. Nagyon komoly cégektől. Nagyon komoly megrendelések. Tovább megyünk az energetikai ipar elsősorban a szélerőműprogramba. A legújabb és legkorszerűbb szélegenerátorok alkatrészeit és egységeit gyártjuk - mondta Lakics László, a Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezetője.

10-20 szakembert akár azonnal is tudnának foglalkoztatni. A jövőben pedig magasan kvalifikált munkaerőre is szükségük lenne. És bővítenék is az üzemüket.

A Lakics Kft.-hez hasonlóan más kaposvári cégek is terveznek fejlesztést, ehhez pedig az önkormányzat is igyekszik megteremteni a feltételeket, ezért folyamatosan egyeztetnek a vállalkozókkal.

null

- Ennek is az a célja, hogy minél élénkebb pörgőbb legyen a gazdaság. Tudjuk támogatni a vállalkozások működési környzetének javítását. Fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását - tette hozzá Vajai Klára, vállalkozói referens.

Ezen kívül a városban működő kis- és középvállalkozásokat bértámogatással segít a város. Az önkormányzat idén több mint egymilliárd forintot költ a Munkaügyi Központtal közösen átképzésekre és munkabér támogatásra. A 23 hektáros iparterületet pedig újabb 6 hektárral bővítik a jövőben. Jelentős fellendülést várnak ugyanis a 67-es gyorsforgalmi út és a közlekedési központ megépülésétől.

Kaposváron egyébként az elmúlt 4 évben jelentősen csaknem 40 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. Míg 2012-ben 4 ezer addig tavaly év végén 2100 állástalant tartottak nyilván.

Címkék: munkanélküliség, csökken, önkormányzat, munkahely, támogatás, Kaposvár, gazdaság