Január elsejével 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája. Ez a vásárlók kosarán is meglátszik: érezhetően több sertéshús fogy azóta.

- Jó annak, aki tölthet kolbászt, meg egyéb ilyent, mert olcsóbban hozzájut mondjuk egy adag combhoz, aztán csinál belőle otthon egy kis kolbászkát és akkor az más mint, amit itt veszünk a boltban - mondta Hegedűs Miklósné.

Az egyik kaposvári húsboltban tartott sajtótájékoztatón az üzlet tulajdonosa elmondta, néhány nap alatt 20 százalékos fellendülést tapasztaltak.

- Hála Istennek ezek az árak ezer forint alatt vannak. a tavalyi árhoz képest, ami december volt, 200-250 forinttal mindenfajta sertáshús kevesebbe kerül, van amelyik 300 forinttal - válaszolta Ponekker László, a Privát-Hús Kft. ügyvezetője.

A Kométa ügyvezető-helyettese elmondta nem csak a vásárlóknak, hanem az ágazat összes szereplőjének előnyös az áfacsökkentés.

- Mindenki jól jár ebben a folyamatban, hiszen több sertést kell előállítani, többet fogunk feldolgozni, többet vágunk és több termék kerül a polcokra. Úgyhogy ebből a szempontból mindenképpen pozitív döntés - tette hozzá Hollósy Tibor.

null

A Kométa ügyvezető-helyettese és a Priváthús tulajdonosa is azt mondta, jó lenne, ha a késztermékekre is kiterjedne az áfacsökkentés. Gelencsér Attila szerint a kormány elkötelezett a további ÁFA-csökkentés mellett.

- További hústermékek, a sertéshúsból készült termékek áfájának csökkentése is kívánatos lenne a jövőben és vannak még más egyéb hús áruk, aminek jó lenne, ha az áfáját tudnánk csökkenteni. A kormány egy fokozatos áfacsökkentés mellett kötelezte el magát - válaszolta Gelencsér Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Jelenleg a sertés belsőségek, mint a máj, a velő, vagy a szív, illetve a késztermékek áfája 27 százalék. A földművelésügyi miniszter a napokban arról beszélt, hogy a minisztérium a mostani tapsztalatokra építve készíti elő a további adócsökkentést.

Címkék: további, áfa, csökkenés, hús, január, ár, 2016, gazdaság