Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke közleményben foglalta össze, mit kell tudni időszerűen a településfejlesztési pályázatokról.

A témában további részleteket ide kattintva is lehet olvasni. Az összegzést alább változtatás nélkül közöljük:

A kormány partnerként tekintett az önkormányzatokra, és megadta a lehetőséget arra, hogy mintegy 1200 milliárd forint támogatás felhasználásáról maguk a települések döntsenek. Ebből a megyei jogú városok 387 milliárd forintot, a megyei önkormányzatok közel 800 milliárd forint összegű pályázatot hirdethetnek meg a helyi fejlesztési elképzelések megvalósítására.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének szakmai javaslatait érdemes volt összegyűjteni, rendszerezni és a szakminisztériumok figyelmébe ajánlani.

Ezzel az együttműködéssel mintegy 35 milliárd forintnyi településfejlesztési pályázatot nyitott ma a Kormány. Négy új felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a Széchenyi 2020 oldalon.

A ma közzétett felhívások a térségi, decentralizált gazdaságfejlesztést, a foglalkoztatás növelését szolgálják és a munkavállaló lakosság helyben boldogulását támogatják.

A magyar területi közigazgatás elmúlt években lezajlott reformja a térségi és helyi fejlesztéspolitikát is átalakította. Ebből a szempontból a legfontosabb, a területfejlesztési törvényben rögzített változás az, hogy a megyék és megyei  jogú városok erős tervezési és területfejlesztési feladatköröket kaptak.

A  TOP  elsősorban  az  önkormányzatok  fejlesztéseihez  biztosít  forrásokat,  az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési akcióit támogatja:

- a fenntartható városi közlekedésfejlesztést 20.688 millió Ft

- a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok 1.867 millió Ft

- az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztést 7.408 millió Ft

- a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése, szociális alapszolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 4.770 millió Ft keretösszeggel.

Fenti  pályázatokra legkorábban 2016. január 16-tól adhatják be támogatási kérelmüket a támogatást igénylő megyei jogú városok önkormányzatai, önállóan vagy konzorcium formájában.

A fejlesztések az Európai Unió és a Kormány társfinanszírozásában valósulnak meg.

Címkék: település, fejleszt, város, pályázat, gazdaság, Kaposvár