A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2013-ra 28 felhagyott hulladéklerakó rekultivációját már elvégezte. A programot idén folytatták.

Összesen 63 lerakót adtak vissza a természetnek, három különböző részprojekt keretében. Az egyikben 36, a másikban 16, a harmadikban pedig 11 depóniát, ez utóbbit konzorciumban a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulással.

A rekultivációban közvetlenül érintett települések:

36 db-os projektrész: Alsószentmárton, Beremend, Bogyiszló 2 lerakója, Bölcske szintén 2 lerakója, Drávapalkonya, Fürged, Gordisa, Gyönk, Harkány, Hőgyész, Horvátlövő, Kakasd, Kaposvár D0D1 lerakója, Kéty, Kisjakabfalva, Lánycsók, Madocsa, Magyarkeszi, Murga, Nagydorog, Nagypeterd, Ozora, Pápoc, Pincehely, Pusztahencse, Sámod, Sárszentlőrinc, Szabadbattyán, Szepetnek, Tamási 2 lerakója, Tét, Tevel, Zalakomár

16 db-os projektrész: Árpás, Bánfa, Erdősmárok, Gönc, Izmény, Kemeneshőgyész, Majs, Maklár, Maráza, Miháld, Nagyszokoly, Nógrádsáp, Szellő, Székelyszabar, Téseny, Tibolddaróc

11 db-os projektrész: Esztergályhorváti, Lakheg, Lent, Letenye, Lickóvadamos, Nagykanizsa, Nagysimonyi, Vasvár, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalaszentmihály

A 63 depónia egy részét felszámolással teljesen megszüntették, többségüket biztonságos szigetelő réteggel látták el azért, hogy megakadályozzák azt, hogy az esővíz a talajba mossa a szennyező anyagokat. A rekultivációk azonban nemcsak környezetvédelmi célt szolgálnak, általuk eltűnnek a csúnya tájsebek is a térségekből, a szeméthegyek helyét növényesített dombok veszik át. A mintegy 11,7 milliárd forintos program 100 százalékos támogatással valósult meg, így az érintett önkormányzatoknak nem kellett anyagilag hozzájárulniuk a munkákhoz.

A jelen rekultivációkban érintett lerakók közül a legnagyobb a kaposvári Nádasdi utca végén található telep, ahová 50 éven keresztül hordták a térség hulladékát, és ez által a hajdani völgyek helyén mára szeméthegyek keletkeztek. A telep nagy részének (D0, D2 és D3 depóniák) rekultivációját a Társulás már 2013-ban elvégezte, most, a D0D1 helyreállításával végre eltűnik a városképet csúfító látvány.

A füvesítéseket az időjárási viszonyok miatt csak tavasszal tudják elvégezni, ám ha azzal is elkészülnek, a szeméttelepek helyén már csak szép zöld dombokat láthatnak az arra járók. A rekultivált területeket azonban nem hagyják magukra a szakemberek, a jövőben megfigyelés alatt tartják - monitoringozzák - majd őket, s ha valahol megsérül a szigetelés, azt haladéktalanul kijavítják.

Az összesen 63 hulladéklerakót érintő környezetvédelmi program 11,74 milliárd forint európai uniós támogatás felhasználásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: Kaposmenti, szeméttelep, rekultiváció, gazdaság