Az utazóközönséget két részre kell osztani, az üzleti és a szabadidős célú utazókra. Az előbbiek esetében az üzletembereknek a munkájuk miatt utazniuk kell, igaz a brüsszeli rendkívüli helyzet miatt vannak lemondások. A szabadidős utak szempontjából jelenleg holtszezon van.

"Így, egyelőre nincs jelentős hatása a magyar kiutaztatási piac téli szezoni útjaira a párizsi terrorcselekményeknek, illetve az egyiptomi eseményeknek" - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége alelnöke az MTI-nek csütörtökön.

Az eddig előfordult lemondások inkább a rövidebb, olcsóbb, jellemzően a bécsi adventi utazásokat érintették.

Egyiptomról az alelnök elmondta: a mostani téli szezonban mindössze egyetlen chartergép közlekedik Magyarországról, mégpedig Hurghadába. A szakértő szerint ugyanakkor kérdés, hogy a külpolitikai helyzet mikorra rendeződik, de úgy vélte, ha egy-két hónapon belül visszaállna az élet a normál kerékvágásba, a korábbi tapasztalataik alapján hamar visszatérne az utazási kedv, különös tekintettel arra, hogy a külföldi szolgáltatók ilyen helyzetben kedvező árú akciókkal próbálják visszacsábítani az utasokat.

Címkék: Egyiptom, terror, nyaralás, üzlet, repülő, utazás, gazdaság