Kozáry András mintegy tíz éve alapította cégét. Az építőiparban dolgozik. Nem indult könnyen a vállalkozása. Sem tanácsot, sem pedig kezdő tőkét nem kapott.

- Nem volt egyszerű, saját tapasztalatok útján alakultak ki, hogy hogyan egy céget irányítani, szép apránként lehetett a céget is folymatosan fölépíteni, mind gépekben, emberi létszámban, tehát semmiféleképpen nem volt egyszerű - válaszolta Kozáry András, a Somogy Építőipari Kft. ügyvezetője.

Manapság még nehezebb vállalkozást alapítani. Éppen ezért 4 milliárd forinttal próbál segíteni a kormány. 25 évnél fiatalabb, illetve felsőfokú végzettséggel 25 és 30 közötti álláskeresők számára hirdettek pályázatot.
A program első részeként képzést kapnak vállakozás inídtásból és működtetésből, valamint segítenek üzleti tervet készíteni. Ha azt elfogadják, akkor 10 százalék önrész mellett 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak vállalkozásuk elindításához.

A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint jó a kezdeményezés, de szerinte hatékonyabb segítség lenne, ha inkább az adó –és járulékterheken csökkentene a kormány.

- A kicsik, a kezdők nem fizetnek annyi társadalombiztosítási járulékot, másképp tudják kivenni a pénzeiket a megtakarításokból, tehát csomó olyan nem adókedvezmény, de mégis az, mert tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy minél több tőke maradjon a kicsiknél - tette hozzá Daxner Gábor a VOSZ megyei elnöke.

Hazánkban mintegy 300 ezer 15 és 24 év közötti fiatal dolgozik. A fitalok vállalkozás indítását segítő pályázattal a kormány célja az, hogy csökkentse a korosztály 16,7 százalékos munkanélküliségi arányát.

- Nagyon bízom benne, hogy a fiatalokat érdekelni fogja a vállalkozás, a vállalkozóvá válásnak a lehetősége. Arra van szükség hogyha a magyar gazdaság jövőjét nézzük, hogy minél több fiatal vállalkozónk legyen és minél több fiatal találja meg a boldogulását vállalkozóként is ebben az országban - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A fiatalok vállakozását segítő programra már lehet pályázni a vállalkozz2016.hu honlapon, vagy a kormányhivatalokon keresztül.

Címkék: vállalkozók, támogatás, fiatal, kormány, gazdaság