A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz érkezett ügyeket intézni a napokban Udvaros Zoltán. 200 hektáros gazdaságán jelentős kár érte az elmúlt évben. Somogyban idén leginkább a kukoricát és a napraforgót sújtotta az aszály.

- Amikor jöttek a 40-41 fokos hőségek, pont abban az időben volt a szemképzés, meg a megporzás és ez olyan hatást hozott a terményekre, hogy bizony volt, ahol 50 százalék terméskiesés is lett - tette hozzá a férfi.

A gazdáknak 15 napon belül azonnal jelezniük kell, ha valamilyen kár éri őket. A belvízről, aszályról, vagy éppen a jégverésről adott időpontban egy igazolást kapnak, amit a mostani kérelemhez kell csatolniuk.

Az úgynevezett országos kárenyhítési alapba minden gazdának kötelező befizetni. Ültetvénynél és szántóföldi zöldségnél 3.000 forint, egyéb szántóföldi kultúránál 1.000 forint a hektáronkénti éves díj. A termelők által befizetett pénzeket az állam megduplázza, így a mostani keret meghaladja a 20 milliárd forintot. Ebből kártalanítják a gazdákat.

- A veszteségnek maximálisan a 80 százalékára jogosult akkor a gazdálkodó, hogyha rendelkezik biztosítással. Ha nem rendelkezik egyéb biztosítással, akkor csak 40 százalékra jogosult, de mindenképpen érdemes biztosítást kötni, márcsak azért is, mert van nekünk egy biztosítási díj-támogatási formánk is, amiben 65 százalékban támogatjuk a biztosítási díjakat - mondta Farkas Éva, a Mezőgazdasági És Vidékfejlesztési Hivatal somogyi kirendeltségvezetője.

A gazdák forintosítható kárát minden esetben az elmúlt évek termésátlagainak, illetve átlagárainak figyelembe vételével állapítják meg.

Címkék: kárenyhítés, határidő, mezőgazdaság