Aláírásokat gyűjtöttek csütörtök délután a Honvéd utcában a kötelező betelepítési kvótarendszer ellen. Az ívet Pintér Rómeó, a körzet önkormányzati képviselője is aláírta. Vele együtt már több mint kétezer szignó gyűlt össze a városban és környékén néhány nap alatt.

Az aláírók közül sokan nemcsak a migránsokról kérdezik Kaposvár országgyűlési képviselőjét, hanem arról is, vajon a rezsicsökkentés folytatódik-e.

- Azt hiszem, hogy a rezsicsökkentés politikája siekres volt, az emberek támogatták, örömmel vették. Folytatjuk ezt a folyamatot, éppen a hatósági illetékek díjával és számos ötlettel szeretnénk még az emberek életköltségeit kisebbíteni - mondta Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő.

Januártól már csak egyetlen gázszolgáltató lesz az országban. A cég vezetője szerint annak ellenére sem kell áremelkedésre számítani, hogy a gáz fogyasztói ára néhány év alatt 25 százalékot csökkent.

- Az árakat egyébként nem mi határozzuk meg, hanem részben a nemzeti fejlesztési miniszter, részben pedig a Magyar Energetikai és Közmü-szabályozási Hivatalnak az elnöke. Ez a két rendelet adja meg összességében a végfogyasztói árat; én nem hiszem, hogy az elkövetkező időkben bármiféle gázáremeléstől tartania kellene a lakosoknak - tette hozzá Horváth Péter, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

null

Az egyik piacvezető energiakutató vezetője ennél is tovább megy. Szerinte hosszú távon további áresés várható.

- A rezsipolitika miatt a kormány megelőzte a világpiaci ár csökkenését és igazából bőség van, túlkínálat van a piacon és én azt gondolom a földgáz esetében hosszabb távon, 2020-2040 kitekintésében inkább talán a csökkenése valószínű - válaszolta telefonos megkeresésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A földgáz világpiaci ára egyébként az elmúlt években majdnem a felére esett vissza. Négy évvel ezelőtt ugyanis ezer köbméter földgáz 480 dollárba került, ma ugyanakkor csak 260 dollárt kell fizetni érte.

Címkék: közműszolgáltató, ár, gáz, változás, gazdaság