A Megyei Jogú Városok Szövetségének és a Nemzetgazdasági Minisztérium megállapodása szerint a 2014-2020 közötti terület- és településfejlesztési operatív programokból 388 milliárd forintra pályázhatnak a megyei jogú városok. A megállapodás célja még az is, hogy a gyakorlati feladatokra, azok megoldására koncentrálva legyen párbeszéd a kormány, és a megyei jogú városok között a fejlesztések megvalósítása során.

- Ilyen még nem volt, hogy a nagyvárosok mondják meg, milyen célra szeretnének forrást, s azt meg is kapják - így kommentálta a megállapodást Szita Károly, az MJVSZ elnöke. Kiemelte, az eddigi gyakorlat az volt, hogy Budapesten dőlt el, mire lehet majd pályázni, de a kormány most felvállalta, hogy ránk bízza a döntést, hiszen a célunk közös: a munkahelyteremtés a legfontosabb.

Az elnök elmondta: a megyei jogú városokban szinte kivétel nélkül célként szerepel a megújuló energia használata, az ipari parkok bővítése, a turisztikai beruházások, valamint az óvodák, bölcsődék fejlesztése.

Kaposvár egyebek között szeretné a meglévő iparterületeket fejleszteni és újakat kialakítani, a desedai strandot korszerűsíteni, az intézményeinket energiatakarékossá tenni. Az orvosi rendelők felújítása is folytatódhatna és bővülne a kerékpárút-hálózatunk is.

Címkék: nemzetgazdasági minisztérium, Varga Mihály, megyei jogú városok szövetsége, Szita Károly