"A közszolgáltatás csak közösségi tulajdonban lehet. Azok az önkormányzatok pedig, amelyek az elmúlt 25 év során megtartották a közszolgáltató cégeiket, már évekkel ezelőtt elkezdték a rezsicsökkentést" - mondta pénteken Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az Állami Számvevőszék „Jó Gyakorlatok - Fókuszban a közszolgáltatás” című konferenciáján Budapesten.

A kaposvári polgármester „Közszolgáltatások a nagyvárosokban” címmel tartott előadásában kiemelte: a nagyvárosok az elmúlt 25 év során célul tűzték ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenítsék magunkat, ez a törekvés pedig leginkább a közszolgáltatások terén volt tapasztalható.

Szita Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei jogú városokban jelentős az eltérés az egyes közszolgáltatások díjai közt, pedig a jogi hátteret tekintve azonos feladataik és kötelezettségeik vannak, a szolgáltatás tartalma lényegében azonos és a technikai felszereltségben sincsenek lényegi eltérések, az alkalmazott modellek mégis eltérők.

Kaposvár a holding struktúrát választotta, s ezzel el tudta érni, hogy az ország egyik legolcsóbb nagyvárosa legyen. Olyan szinergiákat tudunk kihasználni, amelyek jelentős megtakarításokat eredményeznek az önkormányzat számára, folytatta Szita Károly. Az MJVSZ elnöke úgy fogalmazott: a költségcsökkentés legnagyobb lehetősége a távfűtésben van, ezért álláspontja szerint nincsenek jó helyzetben azok a városok, amelyekben nincs távfűtés. Az ilyen szolgáltatást nyújtó cégeknél olyan költségcsökkentési lehetőségek is kínálkoznak, mint például a megújuló energia részesedésének növelése, vagy az új fogyasztók bekapcsolása a rendszerbe.

Címkék: tulajdon, közszolgáltatás, olcsó, gazdaság