328 ezer forintnyi közüzemi tartozást halmoztak fel Ferenczék az elmúlt években - mondta el a családfő még idén januárban a Kapospontnak. A férj sokáig munkanélküli volt, de ez is megoldódott. Így sikerült elkerülniük, hogy kilakoltassák őket és a szolgáltatók bírósági úton hajtsák be a tartozásokat.

- Az adósságkezelõ ügyintézőn keresztül sikerült megoldást találni és akkor mindegyik szolgáltatótól kérte a szerződést és a szerződésben foglaltakat kellett teljesíteni - válaszolta Ferencz Róbert.

A szociális ellátásokról szóló törvény márciusi változása óta az adósságrendezés önként vállalt feladatként látható el, ha az adott önkormányzatnak van rá anyagi forrása. Kaposvár elsőként kötötte újra ezzel kapcsolatos megállapodását az Eonnal. Erről a szeptemberi közgyűlésen döntött a képviselő-testület.

- Ebben a megállapodásban többek között arra van lehetőség, hogy például 30 napos moratóriumot adjunk, aminek az ideje alatt a kikapcsolás felfüggesztésre kerül, vagy kamatmentes részletfizetési megállapodást kössünk, amiben az adósság rendezésére akár 12 hónapos futamidő is rendelkezésre áll - mondta Varga Ivett, az E.on szóvivője.

Az elmúlt években több millió forintot fordított a programra Kaposvár. 2013-ban 12 millió, tavaly 7 és fél millió, az idei évben pedig már több mint 4 millió forintot. Ez alatt az évek alatt az igénylők száma csökkent, mert sokan nem tudtak megfelelni a feltételeknek.

- Több együttes feltétel fennállása esetén biztosítja ezt a város. Első körben a kérelmezőnek a hátraléka az az 50 ezer forintot meghaladja és legalább egy típusú adósságnál ez a tartozás hat havi legyen - válaszolta Budai Józsefné, a Kaposvári Önkormányzat szociális irodájának vezetője.

Ezeken felül a család egy főre jutó havi nettó keresete nem haladhatja meg az 57 ezer forintot, vagyonuk ne legyen és vállani kell a 25 százaléknyi önrész megfizetését és részt kell venni a családsegítő adósságkezelési promgramjában.

- Akivel mi a feltételek fennállása esetén szerződni tudunk, ők egy előzetes együttműködési megállapodásban vállalják azt, hogy a havi számláikat fizetik, illetve ez egy maximum három hónapos időszak, ez alatt az időszak alatt akár háztartási naplót is vezethetnek és a kiadásokat így próbáljuk úgymond realizálni - tette hozzá Hessl Éva, a Szocionet Adósságkezelési Tanácsadó Munkacsoportjának csoportvezetője.

A Szocionet szakemberei utógondozást vágeznek, annak érdekében, hogy a bajba került családok elkerüljék, hogy újból közüzemi tartozást halmozzanak fel.

Címkék: E.on, Szocionet, adósság, gazdaság