A témában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság végzett méréseket, amelyeknek eredményei ide kattintva találhatóak meg számszerűsítve, alább pedig a következtetések olvashatók.

Akkor, amikor a távirányítóval kikapcsoljuk a TV-t, a házimozit, a készülékek továbbra is áram alatt vannak és fogyasztják az energiát. Készenléti állapotban ("stand by" üzemmódban) ezeknek a készülékeknek akár 20-30 watt is lehet a teljesítményfelvétele. Annyi, mintha folyamatosan égne egy 25 wattos izzó a lakásban.

Sok készülék a napi 1-2 órás, vagy csak néhány perces működés mellett 22-23, vagy akár közel 24 órát is készenléti állapotban van. Ezért az Európai Bizottság az új készülékeknél funkciótól függően 0,5 vagy 1 W-ban maximalizálja a készenléti teljesítményfelvételt.

Mobiltelefon-töltők fogyasztása:

Ha számításba vesszük, hogy 4,1 millió magyar háztartásnál csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor láthatjuk, hogy az már 5 millió kWh energia, vagyis 188 millió Ft évente. Érdemes tehát figyelmet fordítani a felesleges energiafogyasztás csökkentésére, mert nem csak költséget takarítunk meg, hanem a környezetért is tenni tudunk, egyetlen mozdulattal.

Monitorok fogyasztása:

Átlagos otthoni és irodai használat mellett a vizsgált monitorok esetében, éves szinten akár ezer forintot is megspórolhatunk csak azzal, hogy kikapcsoljuk a készülékeket. A táblázatban a készenléti állapotban felvett teljesítmény, az átlagos használat melletti energiafogyasztást tüntettük fel és azt, hogy mennyit takaríthatunk meg, ha nem hagyjuk készenléti állapotban a monitort.

Notebookok és asztali számítógépek fogyasztása:

A fogyasztóvédők számításai alapján évente legkevesebb 200, de akár 450 forint is megspórolhat az, aki leválasztja a táphálózatról a gépet, amikor épp nem használja, vagy nem tölti azt.

Összegzésként elmondható, hogy egy átlagos háztartásban egy számítógép és két mobiltöltő esetén az általunk vizsgált készülékekkel számolva akár 69 kWh energiafogyasztás-többletet is jelenthet, ha használaton kívül nem húzzuk ki őket, ami 2585 Ft-tal terheli meg feleslegesen a családi kasszát évente. Az általunk vizsgáltaknál léteznek kevésbé korszerű készülékek is, amelyeknél a fogyasztás ennek akár a többszöröse is lehet. A készülékeket áramtalanítva megszüntethetjük a felesleges fogyasztást, amivel nem csak spórolhatunk, hanem a környezetünkért is tenni tudunk.

A vizsgálat a KEOP-6.4.0/14-2015-0001 számú kiemelt projekt részeként készült el.

Címkék: kikapcsol, konnektor, töltő, spórol, áram, fogyasztás, gazdaság