Ha valaki teljesen felújítja lakásában a fűtési és használati melegvíz rendszerét, akkor szeptember végétől már csak olyan készüléket szerelhet fel, amelynek gázfelhasználási hatékonysága több mint 86 százalék. Ezt írja elő az unió új szabványa környezetvédelmi szempontok miatt. A gázkazánok ára a teljes rendszerrel együtt akár egymillió forint is lehet. Sokan gondolkodnak ismét a külön vegyestüzelésű fűtésben és a vízmelegítéshez bojlerben annak ellenére, hogy annak üzemeltetése rendkívül költséges.

- Csak vízmelegítőben jelenleg olyan, ami a szeptember 26. utáni rendeleteknek megfelel gyakorlatilag nincs a piacon, tehát most vannak a bemérések, a fejlszetések. Az, hogy a gázról villanybojlerre átálljak, az háromszor drágább felhasználási, üzemeltetési költségben, tehát egyáltalán nem gazdaságos - mondta Fodor Sándor, az Áruforgalmi Kft. épületgépész mérnöke.

Szakemberek szerint az ár miatt a kispénzűek feketén vásárolhatnak és szerelhetnek fel régebbi, elavult berendezést, ami a balesetek és a szén-dioxid-mérgezések megszaporodását okozhatja.

null

Így néz ki egy modern, úgynevezett kondenzációs gázkazán. A kaposfüredi óvodába a napokban épp ilyet szereltek be. De ide csak azért vásároltak ilyet, mert az egész fűtési rendszert kicserélték.

- Ez a jogszabály, ez most az új tervezésekre vonatkozik, tehát új bekötésekre. Azokra akik mondjuk meghibásodásból van egy régi kéményes készüléke és azt ugyanolyan teljesítményűre cserélné, ugyanolyan kategóriára azok továbbra is megvásárolhatják ezeket a készülékeket - tette hozzá Takács Vendel, a Tami-Szer Kft. gázszerelő mestere.

A kondenzációs kazánokról szóló kormányrendelet szeptember elsején lépett volna életbe, de ez a mai napig nem történt meg. Így sem a kereskedők, sem a szerelők nem tudják mi lesz szeptember 26-a után.

Címkék: kondenzációs, kazán, kötelező, gazdaság