Az idei nyárban nem tudott jól fejlődni a cukorrépa. Az aszályos időjárás miatt nem egy csak a sárgarépa méretet érte el.

- Kisebbek a fejek, csapadékra lett volna szükség és volt ez a nagyon nagy meleg, a 35-40 fok és ez nem igazán tett jót a cukorrépának.
Viszont a cukortartalom kedvező - mondta Sámoly Ádám, családi gazdálkodó.

Pénteken begyújtották a mészkemencét a kaposvári cukorgyárban. Ezzel hivatalosan kezdetét vette a kampány. A tervek szerint jövő szerdától naponta 7200 tonna cukorrépát dolgoznak fel. Idén csaknem 40 százalékkal több, 15 ezer hektárnyi cukorrépát szállítanak be a gyárba.

- A magyar kormányzat a magyarországi cukorrépa termesztőknek évi 8 millió euro támogatást ítélt meg a 2015/16 időszak során. Ezen döntés javította cukorrépa termesztési kedvet Magyarországon - válaszolta Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. marketing igazgatója.

null

A cukorgyár nemcsak Magyarország, Kaposvár életében is fontos szerepet tölt be. Sok embernek ad munkát.

- Az élelmiszeripar Kaposváron egy stratégiai ágazat, fontos számunkra és nem beszélve arról, hogy a kampány alatt 270 embernek adnak munkát, 270 család biztos megélhetését biztosítja - tette hozzá Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

null

Az idei kampányban már az 5 és fél milliárd forintból elkészült csomagolóüzemet is használják. A feldolgozással a tervek szerint január közepén végeznek.

Címkék: cukorrépa, cukorgyár, kampány, Kaposvár, gazdaság