Éppen a napokban érkezett fabrikett árú az egyik kaposvári építőanyagkereskedésbe. A brikett egyre népszerűbb, hiszen fűtőértéke magfasabb a hasított fáénál. Jelenleg ez az egyetlen fajta tüzelőanyag itt, pedig egyre többen vásárolnák meg ilyenkor a téli tüzelőt.

- Most jelenleg csak fabrikett van nálunk raktárkészleten. A faanyagunk később jön majd - mondta Szendrődi Ferenc, a Webépker érétkesítője.

null

Kajtaiék udvarán már méterben áll az apírtani való tűzifa. Az idős házaspár azt mondja: évente több mint 100 ezer forintot spórolnak azzal, hogy a gáz mellett fával is fűtenek.

- Ha nem fűtenénk fával akor havonta 30 ezret el lehetne fűteni, nyugodtan. És akkor így a fával meg van spórolva. Akkor így elég 10 ezer a gázra és akkor a fával még így hozzásegítünk - tette hozzá Kajtai Istvánné.

A Sefag erdeiben már kitermelték az idei szezonra való tűzifát. Az erdészet szóvivője azt mondja: fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak fát az emberek, hiszen ha valaki mázsában kéri a tüzelőt, sokat számít az is, hogy mikor vágták ki a fát.

- A nedvességtartalma nagyban behatárolja, meghatározza a fűtő értékét. A Sefag Zrt igyekszik, mindig olyan árualapot piacra bocsájtani a lakossági felhasználóknál anmelyek már a száradási folyamaton átestek - válaszolta Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. szóvivője.

null

A Sefag idén nem emel árat. Az elmúlt 5 évben azonban a tűzifa 25 százalékkal drágult. Jelenleg 18 ezer forintot kérnek az akác köbméteréért.
A somogyi erdészet a szociális tűzifa igényeket is ki tudja elégíteni. Az önkormányzatoknál már lehet pályázni a rászorulóknak. A tapasztalatok szerint jóval többen igénylik a segítséget, mint amennyit jóváhagy a minisztérium.

- Mi mindig a maximumra nyújtjuk be a pályázatot, hiszen mind a két településen igény van rá. És a kérések, kérelmek folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz, hogy biztosítsuk ezeket a szociális tüzelőanyagokat - mondta Mészáros Renáta, Kaposmérő jegyzője.

A segítség azért is nagyon fontos, mert sok család ebből a néhány köbméter fából fűt egész télen.

Címkék: brikett, tűzifa, sefag, Kaposvár, gazdaság