A csabagyöngyét és az irsay olivért már leszüretelték, heteken belül pedig beérik a zenit, a muskotály és a chardonay szőlőfajta is a dél-balatoni borvidéken. A szőlősgazdák idén jó termésre számítanak.

- Volt egy minimális lisztharmat problémánk, de ezt sikerült kikezelni, ha száraz lesz akkor valószínüleg előrébb fognak jönni a szüretek, a sav tartalom az csökkenni fog, a cukortartalom talán jó fog lenni, de azért még egy gyenge hónap van a szüretig - árulta el a Trunkó Családi Pincészet tulajdonosa, Trunkó Tamás.

A jó minőségű magyar bort egyre többen választják tudatosan. A hazai fogyasztásban pedig 10 százalék alatt van az importbor. Az éves borfogyasztás fejenként 23 liter, ez lényegesen kevesebb, mint évtizedekkel korábban, amikor 35 liter volt.

2020-ig 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére. A balatoni régiót pedig kiemelten támogatják.

A szakemberek szerint az elmúlt években a magyar borászat jelentős fejlesztéseken ment keresztül, tudásban és minőségben is nagyot léptek előre.

Címkék: idei, bor, termés, gazdaság