A Horváth család 10 hektáron szőlészkedik. Az elöregedett töveket szeretnék lecserélni és újra telepíteni. Ehhez volna nagy szükségük egy új hengerre. Ennek megvásárlásához 35 %-os támogatást kaptak az uniótól, így 1,4 milló forinttal kevesebbet kellett fizetniük érte.

Rajtuk kívül még 46 ügyfél nyert összesen több mint 700 millió forint támogatást a megyében. A környzetkimélő gépekkel a gazdaságok hatékonyságát tudják növelni.

- Az ügyfelek többsége erőgépekre és munkagépekre adta be a pályázatát. A gépforgalmazóknak is ez nagy feladatot jelent, hogy az elszámolási időszak végéig október 15-ig ezeket a képeket le tudják szállítani - árulta el a Somogy Megyei Kirendeltség MVH osztályvezetője, Kovács Zoltán.

A kertészeti gépberuházások csupán 2 százaléka jutott Somogyra, az országban. Ez jóval az országos átlag alatt van. A következő uniós ciklusban azonban várhatóan jóval több forrás segítheti majd a somogyi gazdákat. Brüsszelben tegnap döntöttek arról, hogy a beruházások esetében a vidékfejlesztési forrásból elsősorban ne a nagyüzemek, hanem a kis és közepes családi gazdaságok részesedjenek. Így ez a forrás legalább 80 százalékban a kisebb gazdaságokat erősíti majd.

Címkék: gép, unió, támogatás, gazdaság