Országszerte, így Somogyban is mindenütt befejeződött az őszi vetésű növények aratása. Az egy hektárra vetített terméseredmények a repce esetében megegyeznek az előzetesen becsült adatokkal; őszi árpából és őszi búzából viszont átlagosan bő tizedével termett több, mint amennyire a gazdák számítottak.

Egy somodori családi gazdaságban ugyanakkor nemhogy az átlagos öt tonnát, de a hetet is meghaladó búzatermést takaríthattak be. Pongrácz Máté azt mondja: idén talán a kukoricára és a napraforgóra sem lesz panasz: "Voltak ugyan nagyon hosszú és forró időszakok, ami a kukorica porzásánál, illetve kötéskezdeténél problémát jelenthetett volna, de mindig jött az eső.  Ha nem lesz megint 40-45 fok hetekig, akkor a kukoricatermésben is egy jó átlagra számíthatunk és a napraforgó sem lesz rossz."

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Jó hír a termelőknek, hogy az éve eleje óta csökkenő gabonaárak június végén emelkedni kezdtek és most már a tavalyi értékeket is meghaladják.


A kis és közepes családi gazdaságok piaci pozícióit javíthatja az a kormányzati program, amely a gabonatárolók és terményszárítók építését támogatja. Így sok termelő a mostaninál olcsóbban tudná raktározni a gabonáját, illetve azt nem kellene szinte azonnal áruba bocsátania.

Ezen a pályázaton a termelők akár önállóan, akár egymással szövetkezve is elindulhatnak.

Címkék: arat, tároló, búza, gabona, gazdaság