A növény levelét és a gyökerét támadja meg elsőként az aprócska bogár. Így nem tud elég tápanyaghoz jutni. Kutason a termés felét tette tönkre a kukoricabogár. A gazda azt mondja: ha nem akarják, hogy az egész termés odavesszen muszáj permetezniük. Ez azonban jelentős többlet kiadást jelent.

- Gépi úton védekezünk hidas traktorral. A vegyszer költsége hektáronként 15 ezer forint megközelítőleg. Mi 15 hektáron annak a kezelését tervezzük. És ez közel 400 ezer forint plusz kiadást jelent. Ami nem lett betervezve. És emellé még az időjárási viszontagságok is sanyargatják a kukoricát - mondta Garzó László, gazdálkodó.

null

Egy lúdnyakra hasonlít a kukorica a bogár pusztítása után. Meghajlik, így már nem is hoz normális termést. A kártevő Somogy egyes területein akár 50 százalékos termésveszteséget is okozhat a gazdáknak.

- A leginkább nagy komoly károkat a Kapos völgyébe tehát az a bizonyos Igal, Somogyszil, KIsgyalán, Gölle, Kaposvár térség, de Marcali térségben is nagyon komoly károkat csinál. Pillanatnyilag hidas traktorral piritroidk felhasználásával a nagy felületen védekezések egész éjszaka dolgoztak a traktorok - tette hozzá Tóth István, a Somogy Megyei Növényvédelmi Kamara elnökségi tagja.

null

A szakember szerint nagyon fotnos védekezési mód a vetés előtti talajfertőtlenítés is, és az, hogy a kukoricát minden évben más helyre kell vetni.

Címkék: kukoricabogár, kártervő, Kutas, Somogy, gazdaság