Mindenkinek megvan a feladata a kertben. Nemcsak a felnőttek, a gyerekek is kiveszik a részüket a munkából a Borostyánvirág Anyaotthonban.

- Gazolni szoktunk, paradicsomot ültetni, paprikát, uborkát. Zöldborsót leszedni - mondta el napi teendőit Sebestyén Hanna.

Katalin egy éve él az anyaotthonban. Mivel párja elhagyta őket és ő is elvesztete állását, nem tudott gondoskodni gyermekeiről. Az albérletüket is felmondták, ezért jöttek az otthonba. Katalin már tavaly is részt vett a kertgondozásban. Azt mondja: szereti ezt a munkát, ráadásul még spórol is vele.

- Azért ez nekünk is eléggé pénzkímélő. És jó csoport terápiának is. Azért itt a konfliktusok általában helyre rázódnak, ha akadnak. Mert a munka ezért az összehozza itt bent az embereket - válaszolta Kovács Katalin.

A kertészkedést tavaly indította el a Borostyánvirág Anyaotthon. Az asszonyok nemcsak az ebédhez valót termelik meg, hanem a kertészkedés alapjait is megtanulhatják, amely később az elhelyezkedésben is segíthet,

- A célcsoportunk nagy része a kiköltözés során valamiféle vidéki közegbe tud kiköltözni vagy oda költözik vissza, ahol tipikusan mindig van egy kis kert. Ahol a háztáji zöldség és gyömölcstermesztést meg tudja valósítani és ezzel gyakorlatilag az öngondoskodás alapjait el tudja kezdeni - tette hozzá Bíró Dániel, a Borostyánvirág Anyaotthon intézményvezető-helyettese.

Az anyaotthon vezetői szerint nagyon fontos megtanítani az anyáknak, hogy hogyan boldogulhatnak egyedül a világban. Többségüket ugyanis éveken keresztül elnyomták vagy szinte fogságban tartották, vannak akiket még boltba, vagy a kertbe sem engedte ki a férje.

Címkék: öngondoskodás, anyák, Borostyánvirág Anyaotthon, gazdaság