Aki nem a www.ekaer.nav.gov.hu oldalt használja, téves információkhoz juthat, mint ahogyan az a jóhiszeműen eljáró bútorgyártó cég is, amelynek szállítmányát a NAV pénzügyőrei ellenőriztek Hegyeshalomnál.

A jármű Németországból szállított hatezer kilogramm bútorlapot egy magyarországi telephelyre. A pénzügyőrök megállapították, hogy a fuvar Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe való bejelentése nem történt meg.. A vevő arra hivatkozott, hogy az interneten elérhető ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy „nincs EKÁER bejelentési kötelezettség”-e, ezért nem tette meg a bejelentését.

Nem árt odafigyelni...
Nem árt odafigyelni...

Csak akkor nem tartozik az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer hatálya alá a közúti fuvarozással járó tevékenység, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg.

A rendelet együttes feltételként jelöli meg, hogy a súlyadat, valamint az érték összeg nem lépheti túl a fenti határokat. A szállított hatezer kilogramm bútorlap így egyértelműen EKÁER köteles , tekintve, hogy az áru súlya meghaladja a mentességi feltételként meghatározott 2500 kg-os határt, tehát a nem hivatalos ekaer.hu oldalon működő kalkulátor tévesen jelezte, hogy nincs EKÁER bejelentési kötelezettség.

A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a félrevezető információk elkerülése érdekében a NAV hivatalos oldalait használják, EKÁER-rel kapcsolatban az ekaer.nav.gov.hu oldalon tájékozódjanak.

A NAV hivatalos oldalaihoz hasonló elnevezéssel más által üzemeltetett weboldal információiért, azok felhasználásának következményeiért nem vállal felelősséget.

Címkék: weboldal, ekáer, figyelmeztetés, nav, gazdaság