A nyomokból ítélve már nekiestek a volt kollégium épüketének, de rengeteg munka vár még a szakemberekre, hogy működő tanműhelyek, tantermek, ügyfélfogadó, gyermekmegörző és közösségi tér legyen. A kaposvári önkormányzat ingyen adta át az épületet, de így is több száz millióba kerülnek a munkálatok.

null

A hasonló kezdeményezésekre azonban nagy szükség van, mert a hátrányos helyzetűek körében a legnagyobb a munkanélküliség. A kaposvári roma önkormányzat adatai szerint csupán 20 százalékuk dolgozik teljes állásban.

- Részben ami akadályozza az elhelyezkedésüket az, hogy alacsony iskolai végzettséggel rendelekeznek, a munka világából már hosszabb ideje kiestek - mondta Kátai Attila, a Kaposvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Kaposváron a gyógynövénygyűjtő programban igyekeznek minél több hátrányos helyzetű, alulképzett embert foglalkoztatni.

- A hiszünk egymásban elnevezésű várospilitikai programunk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az évtized végére mindenki aki szeretne dolgozni Kaposváron annak munkája legyen. Ehhez nagyon fontos feladat az, hogy az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező leszakadó rétegeket segítsük - válaszolta Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

null

A Közösségi Központban nemcsak a munkakeresésben segítenek majd, hanem képzéseket is indítanak a programban résztvevőknek, hogy minél versenyképesebbek legyenek.

- Szakmai jellegű képzések, kompetencia képzések, Ezeknek a vertikuma fog megjelenni itt Kaposváron. Ezeknek a mixe fog itt megvalósulni, amely felöleli a kertészképzést, asztalos képzést, háztartási képézést - tette hozzá Sinóros-Szabó Botond, a TKKI szakmai vezetője.

A Türr István Képző és Kutató Központ 15 évig működteti majd az intézményt. Az országban Kaposváron kívül még 16 hátrányos településen működik majd ilyen központ várhatóan decembertől. Somogyban Kaposváron kívül Barcson is.

Címkék: közösségi központ, építkezés, kaposvár, gazdaság