Lakásvásárlásra készülődik a Pápai család. A két gyerek miatt egy nagyobb lakást szeretnének egy csendes környéken.

- Mi egy taszári ingatlanon gondolkodunk, ez egy két szobás lakás, két gyermekünk van. Mivel eladtuk a családi házunkat, így egy kis hitel segítségével ezt meg tudnánk vásárolni. Nekem közel lenne a munkahelyem, a gyerekeknek az óvoda - mondta Pápai Róbert.

A lakás valamivel több mint 5 millió forintba kerül. Ennek megvásárlásához nagy segítséget jelent a kormány Családok Otthonteremtési Kedvezménye, amely a mai nappal indult el.

- A Családok Otthonteremtési összege 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjed. Itt elsődlegesen az a tényező határozza meg az összegnek a nagyságát, hogy hány gyermeket nevel a család. A másik fontos szempont, hogy mekkora az ingatlannak a mérete, a harmadik pedig az, hogy milyen energiahatékonyságú ez az ingatlan - tájákoztatott a család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár, Novák Katalin.

Egy két gyermekes család egy 110 négyzetméteres lakás vásárlásához 1,3-1,69 millió forintot, míg egy négy gyermekes család ugyanekkora lakásra 2,5-3,25 millió forint támogatást kaphat. A CSOK esetében gyermeknek számít már a 24. hetet betöltött magzat is. A kedvezmény bevezetésével a lakáspiac is megélénkült.

- Az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt az érdeklődések száma főleg a kis értékű lakások és családi házak tekintetében. Sokan hál istennek az állami támogatások újboli megnyitásának is örültek és ezáltal jelentősen, 20-40 százalékkal emelkedett az érdeklődők száma - árulta el a Géniusz 99 Ingatlanközvetítõ vezetője, Oláh Miklós.

Ezzel együtt a hitelfelvételi kedv is megnőtt. A jegybank ajánlása szerint az állami támogatást legkevesebb 20 százalékos önerőként el kell fogadniuk a pénzintézeteknek.

- Az eddigi tudomásunk szerint a bankok elfogadják önerőként a CSOK-ot, tehát nem feltétlen szükséges kiegészítő önerőt felmutatni. Természetesen a 80 százalékos finanszírozási arányt azt itt is figyelembe kell venni, azaz egy ingatlan forgalmi értékének maximum 80 százalékát kaphatja egy ügyfél hitelben - foglalta össze a Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

A többséggel ellentétben a Budapest Bank az állami támogatás összegét a saját maguk által adott hitelbe számítja be és az ügyfelektől elvárja a 20 százalékos önerőt. Ezekről a részletekről a bankokban tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Címkék: csok, vásárlás, lakás, gazdaság