A kaposvári Fitos Alexandra tavaly egy hónapot dolgozott az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary képtárában. A lány arra számít, hogy idén is lesz munkalehetősége az Együdben, vagy valmelyik önkormányzati intézményben.

- Ez nagyon sok tapasztalatot jelentett számomra, mivel rengeteg új munkatársat ismerhettem meg, megismertem a szakma rejtelmeit és rengeteg képet is megismertem a tavalyi Vaszary képtárban eltöltött idő alatt - mondta Alexandra.

Július elsejével, jövő héten szerdától ismét van lehetőség arra, hogy az önkormányzatok és intézményeik a nyári szünetben diákokat alkalmazzanak, hangzott el ma a Kormányhivatal sajtótájékoztatóján.

- Vonjuk be a diákokat a munkába, szerezzenek munkatapasztalatot, tehát az iskolapadból kikerülve első alkalommal egy sikerélmény érhesse őket a korai munkatapasztalat révén. Másrészt a cél az is, hogy jövedelmet szerezzenek - válaszolta Neszményi Zsolt, kormánymegbízott.

A diákok dolgozhatnak például a könyvtárban, a múzeumban ásatásokon, a fürdő könyvkölcsönzőjében, vagy a nyári táborok szervezőjeként is segíthetnek. Somogyban idén nyáron 560 tanuló dolgozhat. Őket napi 4 órában foglalkoztathatják, és havonta 52 és fél ezer forintot kereshetnek.

- Ezek a diákok, akik most középiskolásként, vagy felsőfokú tanulmányaikat folytatóként megjelennek a rendszerünkben és dolgozni fognak nyáron, a munkatapsztalat szerzés mellett azt az előnyt is fogják élvezni, hogy utána ha megszerzik a szakképesítésüket, akkor sokkal könnyebben el tudnak helyezkedni - tette hozzá Szikra László, az SMKH Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

A diákoknak regisztrálniuk kell a járási munkaügyi központokban. Az önkormányzatoknak pedig kérelmet kell benyújtaniuk, hogy támogatást kaphassanak a bérek kifizetésére.

Címkék: önkormányzati diákmunka, nyár, 2015, gazdaság