A hűvös és esős idő ellenére is sokan voltak a hétvégén a balatonszemesi kempingben. Az üzemeltető szerint a baráti társaságok inkább egy-egy hosszú hétvégére érkeznek, míg a családok egy hetet, tíz napot töltenek el itt. Egyre többen azonban egész nyárra jönnek, méghozzá lakókocsival.

"Mint egy nyaralót használják a kempinget, nem mennek kertészkedni, kis tavak mellé, vagy a város szélére, hanem lehozzák a lakókocsit, kerékpároznak, sportolnak, pihennek" - foglalta össze a Balatontourist Lidó Kemping, Balatonszemes vezetője, Huszár Róbert.

Balatonszemesen több kemping is működik. Évente tízezrek fordulnak meg ezekben. Az önkormányzat szívesen beszállna az üzemeltetésükbe, vagy megvenne egyet. Azt mondják: a kempingek bevételéből hosszú távon a helyhatóság működését finanszíroznák.

"Itt a jelenlegi idegenforgalmi bevétel nem teszi lehetővé, hogy nagy profitot kivegyenek a Balaton-parti kempingek profitjából, de ugyanakkor ebből mi biztosítani tudnánk az önkormányzat zavartalan működését" - mondta a balatonszemesi polgármester, Takács József.

A kemping-üzletben Kaposvár is lát fantáziát. A desedai kemping 1988-ban nyitotta meg kapuit, 250 férőhellyel. A közel négyhektáros terület a kilencvenes években szinte minden nyáron telt házzal működött, majd akkori tulajdonosai hagyták lepusztulni. A terület azonban néhány évvel ezelőtt a városhoz került. A kaposvári önkormányzat most az újranyitást fontolgatja.

"A Deseda fejlesztése csak úgy valósulhat meg, hogyha szállást tudunk biztosítani a hozzánk látogató turistáknak, illetve kirándulóknak. Mivel Kaposvár tulajdonában van a Deseda Kemping ezért vissza szeretnénk adni a régi fényét. A kempingről már vannak tervek, fejlesztési elképzelések is" - árulta el a Kaposvári Városháza sajtószóvivője, Barnay Andrea.

Úgy tudjuk: első lépésében csupán a nyári vendégjárásra alapozva újulna meg a desedai kemping, ám a későbbiekben akár egész évben fogadhatná a turistákat.

Címkék: népszerű, kemping, kaposvár, gazdaság