Békéltető testületi ülés volt csütörtökön is a kereskedelmi és iparkamarában. Egy fűnyírógéppel kapcsolatos panaszt vizsgáltak ki. Ezen a tárgyaláson a kereskedő is megjelent, és meg is tudtak egyezni. A javítás költségeit közösen vállalják. Az ilyen esetekből van jelenleg kevesebb.

- A jövőben nem fordulhat elő az, hogy éves szinten majd 3 ezer ember bosszankodva hagyja el a békéltető testületi ülést, mert kis perértékű ügyben, ezek jellemzően 20-30-50 ezer forintos ügyekben a vállalkozóknak nem kötelező jelen lenni az ülésen - mondta Koszorús László, helyettes államtitkár.

Augusztustól minden esetben képviseltetniük kell magukat a cégeknek. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly vette át a fogyasztóvédelmi feladatokat és ennek keretében a békéltető testületeket, amelyek mára minden megyeszékhelyen működnek.

- Annak külön örülök, hogy a minisztérium felvállalta azt a feladatot, hogy a megyei kamarák mellett működő békéltető testületeknek a problémáit az egész országban összegyűjtötték és ebből majd egy jó, egységes rendszert tud kialakítani - válaszolta Varga József, a SKIK elnöke.

A békéltető testületek 1999-es indulása óta csaknem 1900 döntést hoztak Somogyban. Évente több száz problémával keresik fel a szervezetet, tavaly 195 tárgyalás volt.

- Nem csak kis perértékű ügyekben - ez a döntő, a meghatározó, de itt egy milliós tajvani luxus utazástól, meg közép-am,erikai luxus utazási ügyekben, meg 4-5 milliós hazsnált gépkocsi, amik most elszaporodtak, ilyenben is eljár a békéltető testület - tette hozzá Novák Ferenc, a megyei békéltető testület elnöke.

A minisztérium szerint fontos lenne, hogy az emberek tudatosabban vásároljanak. Ennek népszerűsítése érdekében jövő héttől egy 1,2 milliárd forint értékű országos program is indul.

Címkék: megjelenés, békéltető testület, megállapodás, képviselő, kötelező, gazdaság