A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületéhez tartozó Napsugár gyógypedagógiai központban naponta foglalkoznak fogyatékkal élőkkel. Az egyesület elnöke azt mondja, mintegy ezer emberről kell gondoskodniuk, ennek pedig komoly költségei vannak, így jól nekik az évenkénti adóból felajánlott segítség.

- Minden évben erre kell fordítanunk, mert különben be kéne zárni az intézményeinket. Tehát természetesen első sorban az idén is ilyen célokra várjuk a felajánlásokat, ez emberek számára lehetőségeket teremt ahhoz, hogy emberi életet éljenek, és mi ezt szeretnénk biztosítani ezekkel a felajánlásokkal - mondta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

A kaposvári Kötél Egyesület a tavalyi adó felajánlásokból egy új autót vásárolt. A jelenleg mentőautóként használt jármű alkalmas csapatszállítónak és bármilyen terepen elmegy. Az egyesület az idei felajánlásokat költözésre költené.

- Egy új telephelyet szeretnénk vásárolni, ahol az összes technikát egy helyre, egy fedél alá tudnánk hozni, hiszen most jelenleg 4 különböző városrészben vannak a technikák, és az adott feladathoz mindig rohanni kell az adott területre, hogy fel tudjuk venni az autót, illetve a hozzátartozó eszközöket - válaszolta Bodó László, a Kötél Életmentő Egyesület vezetője.

Tavaly országosan 12 milliárd forintot ajánlottak fel az emberek adójuk 1 százalékából, ebből 113 millió érkezett Somogyba. Ez hasonló nagyságrendű összeg, mint a korábbi években. Felajánlani idén is lehet, azonban érdemes előre tájékozódni a szervezetekről.

- A Nav. gov. hu internetes oldalon meg lehet nézni a regisztrált civilszervezetek adatbázisát, amely szerint az idei évben több mint 25 ezer civil szervezet regisztrált és Somogy megyében csaknem 800 ilyen szervezet van. Ez valóban kevesebb, mint a tavalyi, hiszen tavaly regisztrálniuk kellett a szervezeteknek, illetve vannak kizárt szervezetek is - tette hozzá Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

Az adóhivatalnál nagy rohamra számítanak a jövő héttől. Május 20-ig kell ugyanis benyújtani az adóbevallásokat, aki elmulasztja és egyszeri felszólításra sem teljesíti kötelezettségét, akár 200 ezer forint bírságra is számíthat.

Címkék: 1 %, egy százalék, felajánlás, adóbevallás, segítség, gazdaság