"A munkabalesetek száma az elmúlt három évtizedben ugyan negyedére csökkent, 2014-ben azonban 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest; ebben az évben 19 661 munkahelyi baleset volt Magyarországon, közülük 78 halálos" - mondta a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának vezetője. Nesztinger Péter a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elmondta azt is, hogy 2014-ben 21,5 millió napot hiányoztak munkahelyükről a magyar dolgozók.

Egy uniós felmérés szerint a keresőképtelen napok 50-60 százaléka a munkahelyi stresszel magyarázható.

Magyarországon minden ötödik napon meghal egy ember munkavégzés közben, hetente pedig több mint 400 olyan munkabaleset történik, amely 3 munkanapon túl gyógyuló sérüléssel jár.

Ingyenes érdekvédelmi és jogvédelmi szolgáltatást nyújt a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalóknak a Liga Szakszervezeteken keresztül az Inno Régió Alapítvány, a két szervezet erről együttműködési megállapodást kötött.

Pongó Géza, a Liga társelnöke a téma kapcsán elmondta: nemcsak a szakszervezeti tagoknak, hanem minden magyar munkavállalónak segítséget nyújtanak az alapítvány jogászai. Egyetlen feltétel, hogy a munkahelyi balesetben megsérült vagy foglalkozási megbetegedést elszenvedett munkavállaló a Ligához forduljon, amely kapcsolatot tart az alapítvánnyal - tette hozzá.

forrás: MTI

Címkék: dolgozó, stressz, munkahely, baleset, gazdaság