Pohn András 26 hektáron gazdálkodik Szentbalázson. Ő már beadta az idei területalapú támogatás igényét, földjei után csaknem egymillió-hétszázezer forintra számít. Szerinte ez a pénz jelentős segítség a termelőknek, mert ebből tudnak fejleszteni.

Hasonló véleményen van Vass Zoltán is, akinek cége 650 hektáron termeszt kukoricát, búzát, repcét és napraforgót. Tavaly földjeik után 40 millió forint támogatást kaptak. Ők akkor is gépbeszerzésre fordították az így kapott forintok nagy részét.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Folyamatosan érkeznek az agrárkamarához a gazdák. 31 falugazdász segítségével 6500 somogyi gazdálkodónak kell leadnia kérelmét.

Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója: "Az idei bevallás másabb, mint korábban: sokkal bonyolultabb lett a felület, hosszadalmasabb  a benyújtási időszak, hiszen a kérelem ma már nemcsak egy normatív támogatásból áll, hanem zöldítési komponensből, biológiai-ökológiai terület berajzolásából is."

Vagyis a hektáronként kapható 70 ezer forintos támogatást csak akkor kapja meg valaki, ha minden feltételnek megfelel. Ha valaki például nem tudja biztosítani, hogy egyfajta növényből 10 hektár alatt termeljen, akkor hektáronként biztosan elesik 24 ezer forinttól, de az is előfordulhat, hogy a teljes, 70 ezer forintos támogatást is megvonják tőle.

Ettől függetlenül a gazdák arra számítanak, hogy megkapják a tavalyi összeget, vagyis összesen 16 milliárd forintot.

Címkék: agrárkamara, terület, gazda, támogatás, gazdaság