Alsóbogát polgármestere 1998 óta vezeti a települést. Munkája akad bőven az alig 300 lelkes faluban. Van, hogy naponta 12 óránál is többet dolgozik a polgármester. Havi 97 ezer forintért.

- Biztos vagyok benne, hogy nem a törvényi polgármesteri teendőket látjuk mi minden esetben el, de néha attól sokkal többet és bőségesebbet - mondta Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere.

A 246 somogyi önkormányzat közül 200 olyan van, ahol 1500-nál is kevesebben laknak, ebből 150 településen pedig az 500 lélekszámot sem éri el az emberek száma. A Mernyei jegyző szerint a kistelepülések vezetőinek fizetése aránytalan az elvégzett munkához képest.

- A társadalmi megbízatású polgármesternek sem kevesebb a feladata, annyi a különbség, hogy neki hetente egy alkalommal kötelező ügyfélfogadást tartani a településen. Én azt gondolom, hogy minél kisebb egy település annál jobban a polgármesterhez mennek a település lakói - tette hozzá Göndöcs Edina, a Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Egy törvénymódosító indítvány most 50 százalékkal növelné a kistelepülések polgármestereinek bérét. Az 1500-5000 fős települések irányítói pedig 25 százalékos fizetés növekedéssel számolhatnak. Egyes számítások szerint ez 2 és fél milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Címkék: Alsóbogát, polgármesteri, fizetések, emelés, Somogy megye, gazdaság