18 tehenet fejnek, naponta kétszer az egyik öreglaki gazdaságban. A fiatal gazda azt mondja: már nagyon várja, hogy megjelenhessen a termelői piacon. Azt reméli jobban megismerik a tejtermékeit és több bevétele is lesz.

- Ezt vegyék meg inkább, mint a bolti termékeket, ami gyengébb minőségű tej. Ez nyers és fel kell forralni, de ennél jobb nincs - mondta Hanák Gabriella.

A Ráksiban most nyíló falusi piac standjai a legmodernebb igényeket is kielégíti. A tulajdonos azt mondja: a helyben termelt és készített nyersanyagokat, ételeket szeretné népszerűsíteni. Ezzel is segítenének a helyi őstermelőknek. Szerinte itt mindenki biztos lehet abban, hogy jó minőségű és a környéken előállított termékeket kap majd.

A kezdeményezés támogatói szerint akik itt vásárolnak, biztosan egészséges, vegyszermentes árut kapnak.
A kezdeményezés támogatói szerint akik itt vásárolnak, biztosan egészséges, vegyszermentes árut kapnak.

- A hétvégi rendezvényünkön 20 termelő fog megjelenni. Ezek között van gombaszakértő, lesz aki füstölt árúval jön. Sajttal tejjel kézműves termékekkel. Elsősorban élelmiszerre gondoltunk. Azok a termelők jönnek akik a helyi termékeket állítanak elő - árulta el a Ráksi Porta Helyi Termelői Piac tulajdonosa, Fónay Tibor.

Összesen 208 termelői piacot nyitottak meg az elmúlt években szerte az országban. A kormány kiemelten támogatja ezeket. A regisztrált kistermelők száma is megduplázódott, már eléri a 11 ezret. Az új vidékfejlesztési politika kiemelt célja a kis és közepes méretű gazdaságok, így a kertészet, az állattenyésztés, az élelmiszer-feldolgozás támogatása. Ebben a ciklusban a 26 milliárd forint jut erre a célra.

Címkék: ráksi, piac, gazdaság, helyi