Hiába kapni olcsó import tejet a boltokban, ma már egyre többen keresik tudatosan a magyar portékát. Igaz, nagyon sok vásárló elsősorban az árat nézi. A tejkvóta eltörlésével pedig a jelenleginél is több import tej érkezhet az országba.

Egy óra alatt átlagosan 270 tehenet fejnek meg a Fino kazsoki szarvasmarha telepen. Itt, és a cég homokszentgyörgyi bázisán naponta 70 ezer liter nyers tejet állítanak elő. A tejkvóta megszűnése miatt most tovább fejlesztenek. Ugyanannyi idő alatt 10 ezer literrel több tejet állítanak majd elő. A kaposvári vállalkozás ezt a lépését már évek óta tervezi meglépni, ők így próbálnak versenyképesek maradni.

A Tej Terméktanács szerint viszont nem mindenki volt ilyen előrelátó, sok helyen korszerűsíteni kellene a gyártást, különben a külföldi dömpingáru lenyomja a hazai tejtermelőket. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója: "A nyers tej európai összehasonlításban olcsó, kétségtelen, hogy egy modernizálás ráférne a hazai feldolgozóiparra. Akkor versenyképesebb lehetne a hazai tejtermék."

Szakemberek arra számítanak, hogy az orosz, vagy más unión kívüli országba szánt, de el nem adott tejet Európán belül adhatják majd el, ez pedig jelentős árleszorító hatással járhat.

Címkék: olcsó, tej, tehén, import, fejleszt, bolt, gazdaság