942 ezer vendéget hoz a Dél-Dunántúl a 24 millióból. Ezzel régiónk a nyolcadik helyen áll a kilenc turisztikai "körzet" rangsorában. A vendégek 80 százaléka hazai turista. Kaposvár a régión belül a négy legnépszerűbb célpont között van.

A Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója, Mártonné Máthé Kinga azt mondja, mindettől függetlenül sok elmaradása van a városnak, amin változtatni kell: "Én azt gondolom, hogy elsősorban egy átgondolt szolgáltatásfejlesztés, szállodafejlesztés lenne az, ami sokat javítana az idegenforgalmi mutatókon. Ezen túl sokat lendítene a vendégjáráson, ha több négy évszakos program lenne."

A somogyi megyeszékhelyen a turisztikai infrastruktúra a jelenlegi igényeket kielégíti - mondta a kaposvári Tourinform irodavezetője. Máyerné Bocska Ágnes szerint az emberek vendégszeretetén kellene változtani: "Az udvariassággal, a jó modorral, tehát, amit hozzá tudunk tenni mi emberek, általában azzal szokott lenni a probléma és erről beszélni kell. Tehát az idei év az vízválasztó lesz ebből a szempontból. Hogyha ezen túl tudunk lendülni és kiküszöböljük az ilyen jellegű problémákat, akkor nagyon szép jövőnek nézünk elébe."

Szita Károly polgármester köszöntőjében ugyanakkor egyértelmű kritikát is megfogalmazott a turizmus helyi képviselőinek. Mint mondta, nagyon sok pénzt fordítottak Kaposvár fejlesztésére és ezek a befektetések most már hasznot is hozhatnának a városlakóknak: "Vonzóvá tettük ezt a várost, ezt a környéket, rengeteg beruházásunk volt az elmúlt években és most már szeretnék profitálni belőle! Mint polgármester a város egészét tekintve elmondhatom, hogy milliárdokat költöttünk rá ..."

A polgármester hozzátette, a kaposvári turisztikai szezonnyitót sem a négy fal között, a Városházán kellene megrendezni, hanem kint a szabadban. Ezzel is egyfajta látnivalót kínálva az érdeklődőknek. Így valószínűleg még most tavasszal, vagy a Városligetben, vagy a Desedán is lesz egy hasonló program.

Címkék: évszak, kirándul, szálloda, idegenforgalom, turizmus, fejleszt, Kaposvár, gazdaság