Az alkotmánybíróság az elmúlt héten ismét a kormánynak adott igazat és a bankoknak már nincs hova menekülniük, fizetniük kell... - kezdte sajtótájékoztatóját a Fidesz országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila.

Több bank már el is kezdte a kifizetéseket. A Fidesz adatai szerint Kaposváron és környékén 2 ezer deviza alapú gépjárműhiteles és 4 ezer deviza alapú lakáshiteles van. Az elszámolásokat április végéig meg kell kapja mindenki, kivéve azok, akik végtörlesztettek. Őket november 30-ig értesítik.

- Tekintélyes havi megtakarításra számíthatnak az emberek, mint azt említettük többször, valahol 25 százalék körüli törlesztőrészlet csökkenésre és eltűnt az életükből az árfolyamkockázat, amin elképesztő módon nyomasztotta és joggal nyomasztotta a családokat. A forintosítás megvédte őket és mint tudjuk, a törvényt röviden ide idézzem, 5 évre a kamattörvény is megszületett, tehát 5 éven keresztül a kamathoz nem lehet hozzányúlni - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Kövesdinének 2010-ben járt le az autóhitele. Neki 25 százaléknyi pénzt térítettek vissza.

- Március elején megkaptam a visszajáró összeget, ez 1 millió 300 ezer forint volt és ebből 300 ezer forintot utalt át a bank a számlámra - mondta Kövesdi Gáborné.

Az átlag visszatérítés 25 százalék, de ennél nagyobb, 31 százalék is előfordul.

- Én márciusban visszafizettem a felvett hitelemet. Én is 2004-ben vettem fel, ez egy 4 millió 200 ezer forintos hitel volt és a bank azt a tájékoztatást adta, hogy most 4 millió 800 ezer forintot kell visszafizetnem. Ehhez képest, amikor a visszafizetés napján bementem, hogy visszafizetem 3 millió 300 ezer forintot fizettem vissza, vagyis másfél millió forinttal kevesebbet - mesélte Giczi Tamás.

Az első, minden tekintetben új törlesztőrészletet, legkésőbb májustól kell a bankoknak felszámítaniuk.

 

Címkék: gelencsér, bank, pénz, gazdaság