A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról. A portálon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1453 számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.

A kitöltést segítheti a nyomdai nyomtatvány utolsó oldalán szereplő konkrét példa vagy a kitöltési útmutató, ami a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan megmutatja, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján, és melyik sorba kell beírni.

Nem választható a csökkentett adattartalmú bevallási forma, ha tavaly például a következőkben felsorolt jogcímeken szerzett valaki jövedelmet vagy bizonyos kedvezményt szeretne érvényesíteni. Az ezekhez tartozó sorok csak a teljes adattartalmú bevallásban szerepelnek:

- az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetésével adóalap-kedvezmény érvényesítése,

- kamatból származó jövedelem,

- 2014-ben külföldről származó jövedelem,

- ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítés érvényesítése,

- nyugdíjbiztosítási nyilatkozatában külföldi biztosítót jelöl meg,
különadó hatálya alá tartozó bevétel.

Akinek 2014-ben más olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, szintén a teljes adattartalmú 1453 számú bevallást kell kitöltenie és 2015. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

Címkék: szja, kitölt, nyomtatvány, adat, bevallás, adó, NAV, gazdaság