Egy óra alatt átlagosan 270 tehenet fejnek meg a kazsoki szarvasmarha telepen. Amerikában ugyanennyi idő alatt több mint dupláját, 570-et.

- Egy tehénnek a tejmennyisége sokkal magasabb illetve a tejalkotóknak a mutatói sokkal extrább tejnek számít, mint nálunk. Ezt úgy tudják elérni, hogy a technológiát sokkal jobban betartják, a higiéniára sokkal jobban odafigyelnek, amire mi is törekszünk, de még messze állunk tőlük - mondta Szaka Rita, a BOS-FRUCHT Agrárszövetkezet tőgyegészségügyi felelőse.

Ezért utazott el az elmúlt hetekben a szarvasmarha telep 4 dolgozója az amerikai Wisconsin államba, hogy megtanulják hogyan lehet hatékonyabban és gyorsabban dolgozni.

- Az üzemeltetéshez viszont a technológiákat meg kell tanulni és ezért gondoltuk, úgy, hogy a hasonló felépítésű illetve ennél professzionálisabban üzemelő egyesült államokbeli farmokra visszük ki a kollégáinkat gyakorlatra tanulni, hiszen nem elég csak megismerni a technikát, azt alkalmazni is kell tudni - válaszolta Tóth Szandra, növendéknevelési vezető.

null

Az állattenyésztési szakemberek több telepet is meglátogattak Amerikában. Voltak olyan farmon, ahol párszáz, de olyanon is ahol 36 ezer állatot tartottak.

- Az állatoknak a monitoringozására nagyon odafigyelnek, ahogy egy tehénnek csökken a tejleadása, tejlitere, tejmennyisége vagy a takarmány felvétele, étvágytalanabb egy kicsit esetleg hőemelkedése van, azt már detektálják és ez alapján kezelik is az állatot, vagy az egész állományt nézik, úgy hogy mit tudnának ezzel javítani - tette hozzá Bakos Gábor, állattenyésztési igazgató.

Az Amerikában tanultakat hamarosan bevezetik a kazsoki telephelyen is. Céljuk, hogy hatékonyabban és gyorsabban tudjanak tejet fejni, óránként legalább 360 tehenet.

Címkék: tehénfejés, Amerika, Kazsok, technika, gazdaság