Elkezdődött a munka a csökölyi eperföldeken. Egy csaknem kéthektáros területen 80 ezer tő eperbokor száraz levelét kell mostanában eltávolítani.

Sarkadi Istvánné, őstermelő azt mondja, kemény munka ez: "Mi szinte mindent kézzel csinálunk és azt mondhatjuk, hogy hajolva. Kúszva, hajolva és hát az egészsége rámegy nagyon sok embernek. Mire eléri az 50-60 éves kort, már szinte nem is tud dolgozni."

A csökölyiek harmada, több mint 100 család foglalkozik a bogyós növény termesztésével. A mezőgazdaságon belül ez a legmunkaigényesebb terület, nem is csoda, hogy költségeik évente meghaladják a több millió forintot is.

"Nagyon sok növényvédő szert, műtrágyát kell vásárolnunk. Ugye ahhoz, hogy bakhátakat húzzunk speciális gép szükséges. Fóliát kell venni, csepegtető öntözőt kiépíteni és ez nagyon-nagyon sok költséggel jár. Ha nem lenne ez a támogatás, nem tudom hogyan tudnánk véghez vinni..." - részletezte stábunknak Nezdei Sándorné, őstermelő.

Az agrárkormányzat ezért kiemelten kezeli a kertészeti ágazat fejlesztését. A gyümölcstermesztéssel foglalkozók idén 16,5 millió euróra, azaz 5 milliárd forintnyi fejlesztési pénzre pályázhatnak.

Országosan egyébként 350 ezer család él a kertészeti ágazatból, Somogyban 10 ezernél is többen foglalkoznak ezzel.

Címkék: kertészet, Csököly, eper, támogatás, pályázat, gazdaság