Udvaros Zoltán látrányi mezőgazdásznak 26 hektárnyi szántója van a somogytúri határban. Az önkormányzat döntésének értelmében ezután 130 ezer forintnyi földadót kell fizetnie. Igenám, csakhogy a családnak Karádon is van egy 160 hektáros érdekeltsége, ami után a sarc 800 ezer forint.

Érthető, hogy a termelő nem lelkesedik az ötletért: "Ez felháborító, mert az ember így nem lesz versenyképes azokkal szemben, akikre ez az adóteher nincs kivetve!"

H. Szabó Sándor felvétele
- H. Szabó Sándor felvétele -

Müller Tibor, Somogytúr polgármestere azt mondja: a földadó bevezetésére egy kormányrendeletnek köszönhetően van lehetőségük. Ezért döntöttek úgy, hogy a 20 hektár fölötti földterületek után, hektáronként ötezer forint adót vetnek ki. Somogytúr több mint 3000 hektáros külterületén ugyanis 85 százalékban nem helyi mezőgazdászok gazdálkodnak.

"A kárpótlások idején, meg az egyéb adásvételeknél úgy alakult, hogy Somogytúr ebből soha nem profitált és most végre eljött az a lehetőség, hogy azokat az embereket, akik itt adót soha nem fizettek - sokról azt sem tudjuk, hogy kicsodák - őket most meg tudjuk adóztatni." - mondta el stábunknak a településvezető.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor szerint a földadó kivetése diszkriminatív, ugyanis nem mindenkire vonatkozik, ezért minden megtesznek annak érdekében, hogy Somogytúron és Karádon eltöröljék ezt a terhet.

"Helyiekre nem vonatkozik, ez abszolút diszkriminatív, nem vonatkozik bizonyos területnagyság alatt, ez is. Tehát igazából ésszerű módja ennek nincs, ezért is ellenezte ezt az adóterhet a kamara az elejétől kezdve." - fogalmazott a köztestület megyei vezetője.

Somogytúr egyébként 5-7 millió forint bevételt vár a földadóból. A pénzből fejleszteni szeretnének.

Címkék: Karád, hektár, Somogytúr, föld, kamara, gazda, agrár, forint, adó, gazdaság