Kriszbaher János a napokban metszi almafáit. A munka után sok gally gyűlik össze, amit aztán egy kupacba gyűjt. Eltüzelni azonban nem tudja.

Kaposfőn ugyanis semmilyen helyi rendelet nem szabályozza azt, hogy melyik napokon lehet elégetni a kerti hulladékokat. Azon a településen pedig, ahol ezt nem kötötték ki, tilos az égetés.

- Amelyik önkormányzat nem szabályozta, mert azt mondták, hogy van erre egyéb más jogszabály, tehát ha nincsen önkormányzati rendelet, akkor az országos tűzvédelmi szabályozás alapján tilos a növényi hulladékok belterületi égetése - tette hozzá Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei hatósági osztályvezetője, Takács Attila.

A tavaly lefűrészelt ágakból fűti lakását Hoffmann Józsefné. Az idős asszony csak így tud megszabadulni a növényi hulladékoktól. Szerinte az lenne a megoldás, ha mihamarabb kijelölné az önkormányzat az égetési napot.

Akik megszegik a tűzgyújtás szabályait, azokat szigorúan megbüntetik. Ha a tűzoltóknak nem kell beavatkozni, akkor 1 millió forintig, ha riasztják őket akkor 3 millióig terjed a bírság összege.

Címkék: tűzgyújtás, bűntetés, tilalom, gazdaság